Hvad er yoga?

Yoga er en flere tusind år gammel metode, til at skabe forening mellem krop, sind og ånd. Det særlige ved yogatræningen er sammenhængen mellem åndedræt, bevægelse og tanke. I yoga er opmærksomheden rettet mod bevægelsen i kroppen, hvilket giver både et fysisk, følelsesmæssigt og mentalt udbytte. Yoga styrker muskler og led, smidiggør stivhed i kroppen og harmoniserer kredsløbet, de indre organer, immunforsvaret og nervesystemet.

Yoga lærer os at tolke kroppens subtile sprog og træner sensitivitet. Kroppen ved, hvad der er godt for os – det er vores sind, der har brug for at lære, hvad kroppen fortæller os i. Når vi er kroppen overhørig, reagerer den med stress, smerter, skader, måske sygdom. Vi ved, hvad sult er, og hvad vi skal gøre for at få sulten stillet. Men ved vi hvad lænden eller nakken fortæller os? Bekymrer vi os mon om det, indtil den dag vi må kravle ud af sengen pga. hold i ryggen? Kroppen fortæller os også om vores vanemæssige følelser og tanker om os selv og omverdenen. Vores holdninger og overbevisninger. Kan vi gennem kroppen lære at ændre på dette, hvis vi vil?

Ændrer du på kroppens fysiske holdning, på de automatiske spændinger, på stive led og ømme muskler – vil dine tanker også ændre sig. Det går begge veje, og yogaens indgangsvinkel er fra begge.

Hvad er hatha yoga

“Ha” betyder sol og “Tha” betyder måne. Hatha yoga forsøger at forene og opretholde balance mellem modsatrettede energier: Eksempelvis sol og måne, lys og mørke, maskulin og feminin. Hatha yoga arbejder på at afbalancere krop og sind via fysiske stillinger og kontrolleret vejrtrækning, og den beroliger sindet gennem afspænding og meditation. Den klassiske tekst der omhandler hatha yoga hedder Hatha Yoga Pradipika. I den beskrives de mange forskellige yoga stillinger og åndedrætsøvelser, der udgør fundamentet i nutidens yoga.

Yogastillingerne – også kaldet asanas – styrker knoglerne og holder alle kropsfunktionerne sunde og raske. Hatha yoga træner alle dele af kroppen, strækker, styrker og vedligeholder muskler, led, rygsøjle, organer og kirtler. Yogaåndedrætsøvelser – også kaldet pranayama – genopbygger og genoplader kroppen og bidrager til følelsen af ro, balance og veloplagthed. Åndedrættet trænes og bruges bevidst i yogaøvelserne for at opnå det fulde udbytte af øvelserne.

Den klassiske hatha yoga er de oprindelige fysiske stillinger og åndedrætsøvelser, udført i et roligt tempo og med pauser imellem stillingerne. Hatha yoga ligger også til grund for andre yogaretninger som f.eks. sivananda yoga, vinyasa yoga, astanga yoga, iyengar yoga, mfl.